Tips

Bihun Singapore Simple!

By  | 

?Bahan2..

?Sebungkus bihun..rendam dgn air paip..sy rendam 2 jam..?bihun tu ekut taste brand masing2 ye☺️(jangan sesekali dok p rendam dgn aiq panas noo..tu bihun hampa lembek klu guna aiq panas..guna aiq paip biasa sja..)
?Sayur2 pon ekut citarasa masing2..☺️(sy guna jagung kecik,karoot,taugeh..)
?Lada hitam..sy blend kering 1 peket kecil tu..
?Sedikit udang..
?Sedikit isi ayam yg di potong kecil..
?daun bawang/daun sup..
?sebiji bawang besar & 5 ulas bawang putih..(ekut selera masing2 byk mna nk letak bawng putih☺️..blend kedua2 nya sy letak air sikit je msa blend..

?Cara memasak..

? panaskan kuali☺️letak sedikit minyak..
?tumiskan bawang yg di blend..smpi naek bau..
?masokkan serbuk lada hitam..ekut hampa nk pedas mana noo..xmau pedas boh sikit jala..sy boh byk sbb baru sedap?
?masukkan isi ayam & udang..kacau seketika..
?masokkan jagung kecil & karott..
?masokkan sedikit air paip..air coway/cuckoo pon blh..?sy boh air dlm anggaran 1 cawan lebih sikit cmtu jer..sy guna cawan teh tu yer..☕️
?masokkan garam & pak aji..sy guna pak aji..klu y xguna xpyah bubuh la noo..boh gula la kut kan klu yg xguna pak aji neh hehe..?..dah letak suma perasa neh try rasa sikit masin ok ke terlebeh masin ka..adjust la noo..sy main agak ja bila bab2 boh garam neh…
?dah ok rasa suma ..masok la bihun yg dh di sejat air tuu..jgn xsejat plk aiq rendam bihun td..
?pastu goreng la smpi bhun tu lembut…api jgn kuat sgt..sedang2 dh laa..last skali masok taugeh dgn daun sup daun bawang..kacau2 sikit ttup api..
Siap utk di mkn hehe..hampa hias la dgn bawang goreng pastu taboq sikit daun sup daun bawang..
?nak lg sedap hampa bt la cabai kicap..?

?selamat mencuba…tiap kli nk masak bhun sngapore neh sy mmg guna resepi neh ja..harap2 hampa masak pon jadi la mcm sy masak noo..lebeh kurang sy mtk halal dan mtk maap??

Kredit Resepi : siti naquaih Zulkifli via mahn