Jenayah

Mayat dalam peti sejuk milik kakak bongkar misteri pelajar hilang 19 tahun lalu

By  | 

ZAGREB: Seorang wanita Croatia ditangkap kerana disyaki membunuh adik perempuannya 18 tahun lalu selepas sebuah badan ditemui di sebuah peti ais di rumahnya, kata pendakwa raya Ahad.

Polis mengesyaki mayatnya beku ditemui selepas rumah kakak Dominic ditemui di kampung sebelah utara Mala Subotica.

Seorang wanita berusia 45 tahun ditahan Sabtu lalu di Mala Subotica berkaitan dengan siasatan, jurucakap polis daerah Nenad Risak kepada AFP.

“Kami menganggap bahawa badan yang terdapat dalam peti sejuk adalah wanita yang lahir pada tahun 1977 dan kehilangannya dilaporkan pada 16 Ogos 2005,” kata Risak.

Walaupun wanita itu hilang sejak tahun 2000, keluarga Dominic hanya memaklumkan polis tentang kehilangannya lima tahun kemudian, senarai Vecernji harian.

Polis percaya orang dalam pembeku dibunuh tetapi menunggu keputusan autopsi, tambah Risak.

Dia enggan memberi butir-butir mengenai bagaimana badan itu ditemui, tetapi pejabat pendakwa tempatan mengatakan bahawa wanita yang ditangkap itu adalah kakak Dominic.

“Dia disyaki telah membunuh saudara perempuannya pada tahun 2000 atau 2001 dan menyembunyikan badan itu di sebuah peti sejuk yang berada di koridor di tingkat bawah rumah,” kata kenyataan itu.

Jasmina Dominic yang belajar di Zagreb dipercayai berusia 23 tahun ketika itu, gagal dikesan sejak 2000, bagaimanapun tidak dilaporkan ahli keluarganya.

Sumber : NDTV