Semasa

‘Officer AirAsia haram tak nampak muka, kau jalan pakai telur ke lahanat?’ – Hampir 17 jam penumpang terkandas di Haneda Airport

By  | 

Seorang lelaki meluahkan rasa tidak puas hatinya dengan perkhidmatan AirAsia yang didakwa tidak bertanggungjawab dan menjelaskan apa sebenarnya yang berlaku sehingga menyebabkan mereka terkandas di Lapangan Terbang Haneda, Jepun, hampir 17 jam. 


Khairul Nizam Omar berkata, dia dan beberapa penumpang penerbangan D7523 sudah puas meminta pegawai bertanggungjawab datang bertemu dengan mereka, tetapi malangnya gagal menunjukkan diri menyebabkan para penumpang merasakan kebajikan mereka sebagai pelanggan tidak dijaga. 


Berikut aduan dari Khairul Nizam Omar:


TOLONG panjangkan kepada Pegawai AirAsia yang terlibat. Aku tak tahu nak complaint kat mana dah. Flight sepatutnya berlepas jam 11:45 petang 21 April (Tokyo), delay for 12 hours and counting. Okey, tak apa lagi, benda normal dan mesti ada sebab. Dengar cerita, tayar pecah.

Second delay announcement delay ke jam 7:00 malam pula (22 April). Request for AirAsia officer to come down and tell us what the solution and all. Tapi officer AirAsia haram tak nampak muka. Bapak kau la.

Aku dengan penumpang yang lain request nak jumpa officer AirAsia dari pagi, tapi jawapan yang sama diberi kononnya mereka akan datang.

Airport Haneda ini bukan besar mana pun, kau jalan pakai telur ke lahanat? 


Even delay jam 7:00 malam pun diorang tak confirm boleh depart as per schedule ke tak. 17 jam kau stuck kat gate, AirAsia tak fikir ke orang tua, bayi, booking hotel on next station and all?


Barang-barang dah check in luggage, immigration gate dah lepas, nak keluar tak boleh. Kalau sampai jam 7:00 malam ini, dah dekat 17 jam.

Seorang pun pegawai AirAsia tak ambil tanggungjawab berjumpa dengan penumpang dan maklumkan apa solution and contingency plan. 


Kau takut apa babi? Kau ingat orang Malaysia ini kerja nak terkam orang tak tentu arah ke? We just need someone to come and tell us what your plan, as per policy you write up on your insurance plan. 

Sekali lagi, polisi kau dengan cara kau handle bodoh pekat. Sepekat merah baju kau. Ini bukan jenis bodoh dibuat-buat. Ini jenis bodoh paling tulen.

Kami nak person in charge attent us, bukan announce delay pastu kau biarkan semua penumpang tersadai macam gelandangan. 


Oh lupa, we are Malaysian, most of us. Kalau layan macam babi pun tak apa. Kalau other continent punya orang, oh wait. That’s a big deal. Kasta dia lagi tinggi dari Malaysian. 


Kau tunggu kami touch down Malaysia. Sini kau selamat boleh menyorok belakang staff Jepun ni kan. Sana ada kaunter, kau tunggu bebudak flight ini jejak bumi Malaysia. Celaka punya AirAsia person in charge for Haneda Airport, flight D7523. 


Sumber: Khairul Nizam Omar

thereporter