Tips

Resepi Karipap Pusing (Sedap Gebu & Rangup)

By  | 

Bahan-bahan:

  • 1 kg tepung gandum
  • minyak panas
  • 1 sk garam
  • Air sejuk dari peti ais
  • 1 paket tepung jagung (400gram)
  • Inti yang dah siap dibuat

Cara Penyediaan:

  1. Campurkan kesemua tepung gandum, 2 senduk minyak panas, garam dan air sejuk.  Air tu agak-agak je dan uli sehingga menjadi doh.
  2. Apabila dah siap dijadikan doh, bahagikan doh kepada doh-doh kecil dan bulatkan kecil-kecil. Biarkan seketika.
  3. Ambil satu paket tepung jagung dan tambah minyak panas. Agak-agak macam nk buat doh biskut.
  4. Bila dah siap,  masukkan dalam doh tepung gandum yang dibulat kecil2 tadi. Kiranya akan ada dua lapis. Lapis luar ialah tepung gandum, lapis dalam ialah tepung jagung (sebagai isinya). Gabungkan dan bulatkan.
  5. Gelek ratakan dan gulung.
  6. Lepas tu, gelek lagi secara memanjang
  7. Pastu gulung lagi.
  8. Gulungan dipotong dua.
  9. Kemek kan sikit dan gelek lagi.
  10. Pastu terbalikkan.
  11. Masa untuk letak isi inti dan terus kelim tepi karipap
  12. Kita bakar sekejap dalam 20 minit api atas dan bawah atau terpulang ikut oven masing-masing.
  13. Dah siap bakar, sejukkan dan susun di pinggan frozen.
  14. Bila suhu dah sejuk sekata, bolehlah packing ke dalam plastik. SIAP!

Selain resepi karipap pusing, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai. Jemput baca dan mencubanya. Oh ya, jangan lupa share dan like resepi ini ya.