Tips

Resepi Puding Karamel (Lemak berkrim)

By  | 

Resepi ini daripada Chef Ezani, tetapi dia buat kek puding karamel. Saya tak buat kek, saya buat pudingnya sahaja.

Bahan – Bahan:

Bahan A:

  • Gula 4 atau 5 sudu besar

(Gula dipanaskan sehingga cair keperangan. Angkat sejurus gula cair dan biarkan sejuk.)

Bahan B:

  • 500 ml susu segar/susu cair.
  • Gula 3 sudu besar
  • Esen vanila

Bahan C:

  • Telur 4 biji (dipukul manja)

Cara – cara memasak:

  1. Bahan – bahan B dicampur semua.
  2. Masak untuk larutkan gula dan jangan tunggu sehingga menggelegak.
  3. Ambil sedikit adunan masukkan dalam telur (bahan C), kacau rata kemudian tambah baki adunan.
  4. Apabila sebati , tapis dan tuang dalam bahan A.
  5. Kemudian, kukus adunan dalam 30 ke 40 minit. Nota: Api kukus sederhana sahaja.
  6. Sekiranya anda tidak mahu kukus, bakar adunan pada suhu 170 darjah celcius menggunakan teknik steam bath.
  7. Masukkan dan sejukkan dalam peti ais 2 jam sebelum dinikmati.
  8. Akhir sekali, terbalikkan puding selepas 2 jam untuk mengelakkan ia pecah.
  9. Siap dan sedia untuk dinikmati.
Puding Karamel

Resepi – resepi lain yang menarik:

Terdapat variasi resepi di Bidadari.my yang mudah dan dijamin lazat. Jangan lupa untuk melawat, menekan butang share dan mencubanya. Pasti anda tidak akan menyesal!