Luar Negara

(Video) Terpaksa Diusung Ke Mana Sahaja, Kisah “Gadis Dalam Besen” Sentuh Hati Netizen Satu Dunia

By  | 

Bersyukurlah sekiranya anda dilahirkan dengan anggota badan yang serba lengkap kerana percayalah anda jika diberi pilihan, pasti tidak mahu dilahirkan ke dunia seperti Rahma Haruna ini.

Dilahirkan dalam keadaan sempurna, namun bahagian bawah badannya tidak ‘tumbuh’ seperti biasa disebabkan pesakit misteri yang dialami oleh gadis daripada Nigeria ini.

Keadaan fizikalnya mula berubah apabila usianya mencapai


“Pada usianya 6 bulan, Rahma mula belajar untuk berjalan tetapi dia tidak merangkak kerana keadaan fizikalnya. Kemudian dia mengalami demam panas dan sakit perut. Itulah permulaannya. Bahagian bawah badan tidak lagi boleh digunakan,” kata ibunya.

Keluarga Rahma telah berkorban segalanya untuk memberikan yang terbaik kepada dirinya dan perkara ini diakui oleh gadis ini.

”Mereka membantu saya dalam banyak perkara. Semua keperluan saya dipenuhi,” katanya yang sangat rapat dengan abangnya sendiri, Fahad.

”Saya membantu menjaganya seperti memberi Rahma mandi dan membawanya keluar berjalan-jalan. Saya sangat gembira apabila melihat jiran-jiran turut membantunya bila perlu. Rahma juga suka dibawa melawat saudara terdekat kami,” kata Fahad.

Doktor masih belum menemui jawapan untuk menjelaskan keadaan yang menimpa Rahma, namun dalam kalangan penduduk tempatan, mereka percaya Rahma terkena sumpahan jin.

Melihat kepada video yang dimuat naik oleh facebook Born Different, Rahma terpaksa diusung menggunakan besen untuk bergerak ke sesuatu tempat oleh ibunya sendiri. bermula daripada itulah dia mendapat gelaran gadis besen.

Tetapi kini, hasil sumbangan orang ramai termasuklah ada yang memberi kerusi roda, kehidupan Rahma menjadi lebih mudah.

Saksikan video dibawah yang memaparkan kehidupan seharian Rahma sebagai ‘Gadis Besen’.

The Girl Who Lives In A Bowl

A teenage girl born without limbs lives her life in a plastic bowl

Posted by Born Different on Isnin, 21 Januari 2019

Sumber : Siakap keli